Administrar

La generositat et fa humanitari, l’egoisme et fa humà

rupurrup | 12 Abril, 2009 16:47

- S’ha mort en Tomeu, el meu sogre.

- Què dius ara? Què ha estat? Què tenia?

- Res, mitja puta quarterada.

Quasi res, set o vuit ametllers i tres garrovers. Cada desembre repartia ametlles torrades a les persones que menys egoistes havien estat amb ell. Mai s’havia aturat a pensar quin percentatge de la generositat externa estava corcada maquiavèl·licament pel desig de menjar ametlles torrades al dinar de Nadal.

És que si t'atures a pensar...penses, i per regla de tres, quin percentatge de generositat tenia la seva mare quan el va parir? Només volia regalar una vida humana al món o necessitava un Tomevet per a sentir-se millor?

Dins la cultura del pensament feble on tan bé ens hem instal·lat, la generositat et fa humanitari, però és l’egoisme el que et fa humà. Quina quantitat del teu sofriment estàs disposat a regalar a un amic, a la teva parella, a la teva familia? Estaràs amb una persona que estimes molt si t’asseguren que durant tota la vostra vida ella serà un 100% feliç amb tu i tu amb ella només un 60%? Un 70%? Un 99’9%?

Clar, les coses no funcionen així. La gent et dirà: “Has de pensar amb tu mateix, perquè si tu no estàs bé no pots fer que un altre estigui bé”.

Sí, aquesta és la millor manera d'afrontar la vida. Ho veig amb els grans milionaris, que quan arriben a ser 100% rics, comencen a repartir generosament entre els més necessitats. I amb els polítics, que quan han aconseguit tot el poder, comencen a repartir felicitat per Auschwitz o per Irak.

Pots provar de ser generós i donar allò que els que t’estimen demanen de tu per a sentir-se millor. Jo ho he provat qualque pic. Fes tot el possible per a que els que tens devora no sofreixin: no vagis a l’estranger per no fer patir als pares, no discuteixis amb la parella per no fer-la plorar, aguanta quan un amic te traiciona. Fes tot això i veuràs que passa.

Després m’ho contes i te diré: “l’ésser humà és irremeiablement egoista. T’ha arribat l’hora de ser egoista”.

I tu me diràs: però és que jo no soc així…és que jo no sé…és que jo…

Tu què? Tu no ets millor que els altres.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS